Mieke van Wieringen

Auteur van kinderboeken en boeken voor volwassenen. Coach van en voor (toekomstige) schrijvers en schrijfsters

Over Mieke

Mijn naam is Mieke van Wieringen. Ik woon in Spijkenisse, een stad ‘onder de rook van’ Rotterdam. Sinds 2008 heb ik vijf kinderboeken geschreven en in april 2018 is de koepelroman Schaduwreis bij uitgeverij Bagage verschenen met daarin een bijdrage van mij. Inmiddels heb ik ook al jaren ervaring als schrijfcoach en extern redacteur voor verschillende reguliere uitgeverijen. Tijdens het coachen, combineer ik de kennis en ervaring die ik heb opgedaan over het schrijfproces met mijn onderwijservaring. Naast mijn werk voor uitgeverijen, begeleid ik ook particulieren bij het schrijven van hun boek., bijvoorbeeld als manuscriptbeoordelaar van Schrijven Online, maar ook als zelfstandig schrijfcoach.

Kinderboeken

Vier van mijn kinderboeken zijn verschenen bij uitgeverij Kwintessens:

Tweedehands vriendschap 2008:
Sanne wil graag bij de populaire Lindsay  horen, maar komt er al snel achter dat ze maar een ‘tweedehands vriendin’ is voor haar. En dan blijkt haar ‘eerstehands vriendin’ Janneke lang zo saai niet als ze dacht.

IJzersterk 2010:
Lindsay ziet er graag goed uit en wil later een topmodel worden. Haar wereld stort dan ook in als ze een beugel moet. Gelukkig komt er steun uit onverwachte hoek.

Eerlijk duurt het langst 2011:
Janneke en Sanne zijn al jaren vriendinnen en zitten samen in de brugklas. Maar dan wordt Sanne verliefd. Wat betekent dit voor hun vriendschap?

Alleen Isa 2017:
Isa is bang dat zij haar vriendinnen kwijt zal raken als zij na de zomervakantie niet naar dezelfde middelbare school kan als hen. Ze probeert een plan te bedenken om toch bevriend te kunnen blijven. Maar of dat lukt?

Beer in de Boekenberg 2012:
Dit prentenboek is gemaakt in opdracht van bibliotheek de Boekenberg en ter gelegenheid van de officiële opening aangeboden aan prinses Laurentien (waar ik ook bij mocht zijn!).

Boekenberg Avontuur is de tweede helft van Beer in de Boekenberg (het is een omkeerboek) en geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het boek is alleen te leen in de Boekenberg.

Boeken voor volwassenen

Schaduwreis 2018:
Nadine volgt een spoor van ansichtkaarten die haar vader haar ooit stuurde uit dertien landen. Ze reist naar elk land en met haar komst maakt ze, zonder dat ze dat weet, iets los in de levens van de mensen bij wie ze verblijft. Het bijzondere is dat Nadine in alle verhalen slechts een passant is. Elk verhaal staat op zichzelf terwijl de verhaallijn van Nadine zich op de achtergrond ontwikkelt.
Aan deze koepelroman heb ik samen met twaalf andere auteurs meegewerkt. Het boek is verschenen bij uitgeverij Bagage.

Reviews van boeken

“Alleen Isa” is een boek wat naar mijn mening in elke boekenkast van groep 8 of van een achtste-groeper moet staan.’

Ik heb IJzersterk  gelezen en ik vond het een super leuk boek! Het was spannend het was grappig en in 1 woord het is gewoon een leuk boek!Ik hoop dat het volgende boek snel komt, ik zit er namelijk zeer op te wachten.

Als het vervolg van tweedehands vriendschap uit is, ga ik het zeker lezen.Ik vond het boek erg leuk, het is grappig en spannend, helemaal top.

Wat ik van Alleen Isa vind? 1 woord GEWELDIG!

Schrijfcoach

Graag deel ik mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan m.b.t. schrijven. Dit doe ik als extern redacteur voor een aantal reguliere uitgeverijen en daardoor weet ik inmiddels aardig de weg in de boekenwereld. Mijn expertise ligt vooral op het gebied van romans, kinderboeken en thrillers. Maar ook particuliere schrijvers help ik graag. Door mijn ervaring in het onderwijs wil ik auteurs graag iets leren en niet alleen maar de rode pen hanteren. Beginnende auteurs helpen hun werk naar een hoger plan te tillen, is dan ook mijn missie. Maar ook auteurs die al één of meerdere boeken hebben gepubliceerd, hebben vaak veel baat bij een frisse blik op hun werk.

In overleg zijn ook andere vormen van begeleiding en/of combinaties van de hierboven genoemde vormen mogelijk.

N.B. alle prijzen zijn exclusief btw.

Portfolio

Opleidingen:

 • Pedagogische Academie
 • De vierjarige schrijfopleiding ‘Schrijven voor kinderen’ bij Scriptplus
 • ‘Spannend schrijven’ bij Scriptplus
 • Scenario schrijven bij Roxy Movies
 • Topklas bij bureau Script Noordwijk
 • Workshop Literair redigeren, bij uitgeverij Querido

Opdrachtgevers:

 • SKVR
 • Centrum voor de Kunsten Spijkenisse
 • Kok
 • Callenbach
 • Querido
 • Karmijn
 • Manuscriptbeoordelaar voor Schrijven Online

Hieronder een greep uit de boeken die ik heb mogen begeleiden:

 

Reviews van uitgevers

Hartelijk dank voor je mail met opmerkingen en de opmerkingen / correcties in het manuscript. Ik kan me er helemaal in vinden en ben ook blij met de manier waarop je aanwijzingen geeft (zoals ook positieve zaken benoemen).

Dank voor je feedback op het manuscript. Duidelijk, evenwichtig en helder verhaal. Daar kunnen we (en hopelijk de auteur ook 😉 wat mee.

Hartelijk dank voor je bevindingen en voorgestelde correcties. Dat heb je volgens mij prima gedaan zo. Mooi van toon en nuttige zaken waar de auteur mee aan de slag kan.

Wat kun je t allemaal mooi en voorzichtig brengen zeg… Helemaal super! Ben blij met mensen als jij!

Review auteurs

Zelf ben ik erg tevreden over de verbeteringen in de spanningsopbouw en het vormgeven van Carolines karakter. Dus, Mieke, nogmaals bedankt voor je feedback! Ook nu heb ik een groot aantal van je suggesties overgenomen.

Dankzij de duidelijke opmerkingen van Mieke en een grotere hoeveelheid vrije tijd, ben ik nu al klaar met de herschrijvingen. Hoera!

Dank voor je motiverende mail, dat helpt 🙂 Ook in je feedback kom ik veel bemoediging tegen, dat is ook heel fijn!

Dag Mieke, dankjewel voor je uitvoerige en heldere feedback! Ik heb nog niet alles gelezen maar ik zie al dat ik er veel mee kan, of moet;)

Ik ben ontzettend blij met je lovende woorden en enthousiasme! Ik heb al even door de opmerkingen gebladerd en volgens mij kan ik daar prima mee uit te voeten.

Met hulp van Mieke is het me gelukt ‘een spannend, goed lopend verhaal te schrijven waar heel veel in zit’, zoals Mieke het heeft gezegd. Daar ben ik trots op en blij mee! En natuurlijk ben ik enorm dankbaar voor alle opmerkingen en voorstellen die ik van Mieke heb mogen krijgen en die het verhaal een flink aantal slagen verbeterd hebben. Betere motieven, beter uitgewerkte personages, beter lopende zinnen, juiste perspectieven en vooral kloppende chronologie en leeftijden 😉 En nog veel meer.

Mede dank zij de bijzonder waardevolle steun van Mieke is het een spannend verhaal geworden met een actueel tintje en perfect aansluitend bij het kinderboeken thema.

Als het goed is heb ik alle adviezen bekeken, opgevolgd of er in elk geval iets mee gedaan. Je hebt een plezierige manier van feedback geven. Duidelijk, op een aangename manier en vooral zeer opbouwend.

Neem contact met mij op

7 + 8 =